hsv stadion

Voetbalstadions in Nederland

In Nederland zijn veel moderne voetbalstadions te vinden. Deze zijn over het algemeen ook goed gevuld. Veel voetbalclubs in de Eredivisie hebben een respectabele bezettingsgraad. In vergelijking met veel Europese Nederlanden hoort Nederland wat de bezettingsgraad en het aantal toeschouwers tot de top van Europa. Dat is erg knap. Nederlanders gaan dus graag naar een voetbalstadion om hun favoriete club aan te moedigen.

Ajax
Ajax werk haar thuiswedstrijden af in de Amsterdam Arena. Dit stadion heeft een capaciteit van circa 53.000 toeschouwers. Ajax heeft de Arena onlangs niet verbouwd. Zo is er een tribune bij gekomen aan de lange zijde van het veld. Toeschouwers zitten nu dicht op het veld. Tijdens de meeste topwedstrijden is de Arena uitverkocht. Dit is tijdens wedstrijden met clubs als PSV en Feyenoord. De Arena is ook het grootste voetbalstadion van Nederland. Wedstrijden van het Nederlands elftal worden meestal ook in de Arena gespeeld. Dat geldt ook voor de Supercup.

PSV
PSV speelt in het Philips stadion. Dit is stadion kan plaats bieden aan circa 35.000 toeschouwers. In de afgelopen jaren daalde het toeschouwersaantal van PSV. Dit was te wijten aan de mindere sportieve prestaties, maar na het kampioenschap in het seizoen 2014/15 is het stadion vrijwel ieder duel weer uitverkocht.

Feyenoord
De thuishaven van Feyenoord is de Kuip. Dit stadion, dat een capaciteit heeft van 50.000 zitplaatsen, wordt over het algemeen beschouwd als het mooiste stadion van Nederland. Ook supporters van rivaal Ajax beamen dat de Kuip het mooiste stadion is. Supporters zitten dicht op het veld en de sfeer is in het stadion altijd bijzonder fanatiek. Hoewel Feyenoord in het mooiste stadion speelt wil men verhuizen naar een nieuw stadion. De KNVB-beker wordt ieder jaar in de Kuip gespeeld.

FC Twente
Qua capaciteit heeft FC Twente, als het om stadions gaat, de vierde capaciteit van Nederland. In het stadion Grolsch Veste kunnen 30.000 mensen. Het stadion is eigenlijk nog niet helemaal af, want de voormalige hoofdtribune van het stadion heeft geen tweede ring. Door financiƫle problemen bij Twente is de kans klein dat ze op korte termijn een tweede ring boven de voormalige hoofdtribune zullen bouwen.